ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Τι ονομάζουμε γλαύκωμα κλειστής γωνίας;
Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας παρουσιάζεται σε πολύ μικρότερο ποσοστό ασθενών.
Σε αυτόν τον τύπο γλαυκώματος η ανατομική γωνία από την οποία γίνεται η αποχέτευση του υγρού που φυσιολογικά υπάρχει στο εσωτερικό του προσθίου θαλάμου του ματιού (υδατοειδές υγρό) είναι κλειστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σχετικά ταχεία αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται και ως οξύ γλαύκωμα.
Τι συμπτώματα έχουν οι ασθενείς με γλαύκωμα κλειστής γωνίας;
Η κλινική εικόνα των ασθενών με γλαύκωμα κλειστής γωνίας διαφέρει πολύ από αυτή των ασθενών με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και είναι πολύ πιο δραματική.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονο πόνο στο μάτι καθώς και πονοκέφαλο. Το μάτι μπορεί να είναι κόκκινο και η όραση επηρεάζεται αισθητά. Πολλές φορές η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση οδηγεί σε εμετούς.
Πώς αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα κλειστής γωνίας;
Η αντιμετώπιση του τύπου αυτού του γλαυκώματος πρέπει να είναι άμεση γιατί μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε εκτεταμένη βλάβη του οπτικού νεύρου.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά φαρμακευτική αγωγή με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων καθώς και θεραπεία με laser (YAG) που πραγματοποιείται στην ίριδα. Η θεραπεία με laser μπορεί σε δεύτερο χρόνο να πραγματοποιηθεί και στο δεύτερο μάτι αν οι ανατομικές συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές του ματιού με το οξύ γλαύκωμα.
Για τη μόνιμη διάνοιξη της γωνίας πολλές φορές είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση χειρουργείου καταρράκτη. Το χειρουργείο αυτό γίνεται πάντα σε δεύτερο χρόνο, όταν δηλαδή το μάτι είναι ήρεμο και η οφθαλμική πίεση είναι υπό έλεγχο.
Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικές με το γλαύκωμα κλειστής γωνίας επικοινωνήστε μαζί μας.