Free cookie consent management tool by TermsFeed
1920 fasa vicius c
1920 fasa vicius a

Μέθοδοι μεταμόσχευσης κερατοειδούς

Μέθοδοι μεταμόσχευσης κερατοειδούς

Πότε κάνουμε μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Πολλές παθήσεις του κερατοειδούς μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της όρασης που έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με παθήσεις κερατοειδούς. Σε αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνονται οι δυστροφίες του κερατοειδούς, ο κερατόκωνος και οι ουλές στον κερατοειδή μετά από μολύνσεις ή τραύμα.

Στις περιπτώσεις αυτές που ο κερατοειδής είναι σημαντικά επηρεασμένος και δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών προχωράμε σε μεταμόσχευση του κερατοειδούς.

 

Ποια είναι η κατάλληλη χειρουργική τεχνική μεταμόσχευσης;

Η κατάλληλη χειρουργική τεχνική καθορίζεται από το ανατομικό επίπεδο στο οποίο παρατηρούνται οι αλλοιώσεις στον κερατοειδή.

 

Ποια είναι η ενδεικνυόμενη τεχνική μεταμόσχευσης σε περίπτωση ενδοθηλιακής δυστροφίας Fuchs και σε περίπτωση φυσαλιδώδους κερατοπάθειας;

Αν η παθολογία στον κερατοειδή που προκαλεί την απώλεια της όρασης βρίσκεται ανατομικά στην εσωτερική στιβάδα του κερατοειδούς (στο ενδοθήλιο), όπως στην περίπτωση ενδοθηλιακής δυστροφίας Fuchs και σε περίπτωση φυσαλιδώδους κερατοπάθειας, τότε αφαιρείται μόνο το εσωτερικό μέρος του κερατοειδούς του ασθενούς. Αυτό αντικαθίσταται από το αντίστοιχο ανατομικά μόσχευμα μερικού πάχους του δότη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ενδοθηλιακή κερατοπλαστική.

Υπάρχουν δύο είδη ενδοθηλιακής κερατοπλαστικής:

  1. DSAEK – Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty
  2. DMEK – Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty

Η ιατρός Α. Στεφάνου μπορεί να σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα της κάθε μεθόδου αφού πραγματοποιεί η ίδια μεταμοσχεύσεις με την τεχνική DMEK που είναι τεχνικά η πιο απαιτητική.

 

Ποια είναι η ενδεικνυόμενη τεχνική μεταμόσχευσης σε περίπτωση δυστροφίας του στρώματος του κερατοειδούς και σε περιπτώσεις κερατόκωνου που η αποκατάσταση της όρασης δεν είναι δυνατή με φακούς επαφής;

Στις περιπτώσεις που έχουμε δυστροφίες του στρώματος του κερατοειδούς και σε περιπτώσεις κερατόκωνου που η αποκατάσταση της όρασης δεν είναι δυνατή με φακούς επαφής η παθολογία παρατηρείται ανατομικά στο στρώμα του κερατοειδούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάλληλη μέθοδος μεταμόσχευσης είναι η Πρόσθια Τμηματική Κερατοπλαστική DALK (όπου αντικαθίσταται το στρώμα του κερατοειδούς αλλά όχι το ενδοθήλιο) ή η Διαμπερής Κερατοπλαστική PKP (όπου αντικαθίσταται ολόκληρο το πάχος το κερατοειδούς).

Η ιατρός Α. Στεφάνου μπορεί να σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα καθώς και για τις τεχνικές δυσκολίες της κάθε μεθόδου αφού οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς αποτελούν πεδίο εξειδίκευσής της και πραγματοποιούνται από την ίδια.

 

Περίοδος αποκατάστασης μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς

Όλοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν κάνει μεταμόσχευση κερατοειδούς ολικού ή μερικού πάχους έχουν θεραπευτική αγωγή υπό τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων για τουλάχιστον 1 χρόνο μετά το χειρουργείο.

Οι τεχνικές ενδοθηλιακής κερατοπλαστικής DMEK-DSAEK έχουν πιο ταχεία αποκατάσταση σε σχέση με την PKP ή την DALK.

Με όλες τις τεχνικές υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος και γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η συμμόρφωση των ασθενών με τις ιατρικές οδηγίες μετά το χειρουργείο.

 

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικές με τις τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς επικοινωνήστε με την ιατρό Α. Στεφάνου.

Οφθαλμολογικο Ιατρειο

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Please fill the required field.
Please fill the required field.

Προτυπο Οφθαλμιατρικο Ιατρειο
Δυτικης Αθηνας
Κεντρο Παθησεων Κερατοειδους

Image

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Update cookies preferences