Free cookie consent management tool by TermsFeed
1920 fasa vicius c
1920 fasa vicius a

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Τι προκαλεί συνήθως την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο χιτώνας που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού και στον οποίο βρίσκονται οι φωτοϋποδοχείς που μετατρέπουν τις ακτίνες του φωτός που εισέρχονται στο μάτι σε οπτικό ερέθισμα.

Στο εσωτερικό τμήμα του ματιού βρίσκεται επίσης το υαλοειδές, το οποίο είναι ουσιαστικά μια ζελατινώδης ουσία που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού. Το υαλοειδές προσφύεται φυσιολογικά στον αμφιβληστροειδή και σε ορισμένα σημεία η πρόσφυση αυτή μπορεί να είναι πιο ισχυρή.

Με την πάροδο της ηλικίας το υαλοειδές ρευστοποιείται και αποκολλάται από τα σημεία πρόσφυσής του στον αμφιβληστροειδή. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς. Η διαδικασία αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και συνήθως οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει αποκόλληση του υαλοειδούς όταν ξαφνικά αρχίζουν να βλέπουν μυγάκια στο οπτικό τους πεδίο αλλά και φωτοψίες.

Κατά τη διαδικασία της αποκόλλησης του υαλοειδούς υπάρχει ο κίνδυνος το υαλοειδές να παρασύρει μαζί του τον αμφιβληστροειδή και τότε δημιουργούνται ρωγμές στον χιτώνα αυτό.

Αν οι ρωγμές δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα τότε αποκολλάται και ο αμφιβληστροειδής.

 

Πώς πρέπει να αντιδράσει ο ασθενής που ξαφνικά αντιλαμβάνεται μυοψίες (μυγάκια) και φωτοψίες στο οπτικό του πεδίο;

Οι ασθενείς με μυοψίες και φωτοψίες στο οπτικό τους πεδίο πρέπει άμεσα να εξεταστούν από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα συνήθη συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς.

Σκοπός της οφθαλμιατρικής εξέτασης είναι να ανακαλυφθούν πιθανές ρωγμές στον αμφιβληστροειδή πριν αυτές οδηγήσουν σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Οι ρωγμές αυτές είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν με θεραπεία με laser. Με τη θεραπεία αυτή περιχαρακώνεται η «αδύναμη» περιοχή του αμφιβληστροειδούς και δεν οδηγούμαστε σε πιο εκτεταμένη βλάβη του χιτώνα αυτού.

 

Τι γίνεται αν ο αμφιβληστροειδής ήδη έχει αποκολληθεί τη στιγμή που ο ασθενής επισκέπτεται τον οφθαλμίατρό του;

Οι ασθενείς με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς έχουν πιο έντονα συμπτώματα και συνήθως μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει μια σκοτεινή περιοχή στο οπτικό τους πεδίο στην οποία δεν βλέπουν. Πολλές φορές την περιγράφουν σαν κουρτίνα. Σε αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς πιο εκτεταμένου βαθμού η οπτική οξύτητα είναι επίσης επηρεασμένη.

Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χειρουργική. Στόχος του χειρουργείου είναι η αποκατάσταση της ανατομίας στο εσωτερικό του ματιού. Ο βαθμός αποκατάστασης της όρασης μετεγχειρητικά εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένη ήταν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και από το αν είχε αποκολληθεί ή όχι η πιο κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, η περιοχή δηλαδή της ωχράς κηλίδας. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκόλληση του υαλοειδούς και την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Οφθαλμολογικο Ιατρειο

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Please fill the required field.
Please fill the required field.

Προτυπο Οφθαλμιατρικο Ιατρειο
Δυτικης Αθηνας
Κεντρο Παθησεων Κερατοειδους

Image

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Update cookies preferences