Free cookie consent management tool by TermsFeed
1920 fasa vicius c
1920 fasa vicius a

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη συχνά αλλά όχι πάντα παρουσιάζουν αλλοιώσεις στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Η διάγνωση αυτών των αλλοιώσεων είναι σημαντική γιατί όταν οι αλλοιώσεις αυτές γίνουν πιο εκτεταμένες μπορούν να απειλήσουν την όραση των διαβητικών ασθενών.

Στις Σκανδιναβικές χώρες όλοι οι διαβητικοί ασθενείς καλούνται αυτόματα σε οφθαλμιατρική εξέταση (screening) η οποία περιλαμβάνει τον απεικονιστικό έλεγχο του αμφιβληστροειδούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να γίνει διαλογή των ασθενών που παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί αυτό εγκαίρως.

 

Τι συμπτώματα έχουν οι ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;

Οι ασθενείς με ήπιες αλλοιώσεις δεν εμφανίζουν κάποια συμπτώματα. Ο οφθαλμίατρος όμως στην εξέταση βλέπει μικρές αλλοιώσεις των αγγείων στον αμφιβληστροειδή.

Πιο εκτεταμένες αλλοιώσεις, ιδίως όταν αυτές βρίσκονται ανατομικά κοντά στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση οιδήματος στην περιοχή αυτή με αποτέλεσμα την ελάττωση της όρασης. Το οίδημα αυτό συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ενδοϋαλοειδικών ενέσεων (ενέσεις στο μάτι) που περιέχουν αντιαγγειογενετικούς παράγοντες (anti-VEGFs).

Σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μεγαλύτερου βαθμού εμφανίζονται νεοαγγειώσεις στον αμφιβληστροειδή που συχνά οδηγούν σε περαιτέρω σοβαρές επιπλοκές, συχνά ιδιαιτέρως επικίνδυνες για την ομαλή λειτουργία του οφθαλμού. Μια από τις συχνότερες επιπλοκές είναι οι αιμορραγίες στο εσωτερικό του ματιού με αποτέλεσμα την οξεία και πολλές φορές δραματική μείωση της όρασης. Τα διαβητικά μάτια με νεοαγγειώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με laser (φωτοπηξία) για την αντιμετώπιση των νεοαγγειώσεων και κατ' επέκταση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των επακόλουθων επιπλοκών τους.

Οι επιθετικές μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας απαιτούν συχνά και χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Είναι δυνατή η πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας?

Η σωστή ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά από τον οφθαλμίατρό τους κάθε χρόνο. Συχνότεροι ανά έτος έλεγχοι απαιτούνται στους ασθενείς με πιο εκτεταμένες αλλοιώσεις.

Σκοπός των οφθαλμολογικών αυτών ελέγχων είναι να εντοπιστούν εγκαίρως οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα νόσο και να γίνει άμεσα η αντιμετώπιση των αλλοιώσεων που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην όραση.

 

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας.

Οφθαλμολογικο Ιατρειο

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Please fill the required field.
Please fill the required field.

Προτυπο Οφθαλμιατρικο Ιατρειο
Δυτικης Αθηνας
Κεντρο Παθησεων Κερατοειδους

Image

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Update cookies preferences