Free cookie consent management tool by TermsFeed
1920 fasa vicius c
1920 fasa vicius a

Καταρράκτης

Καταρράκτης

Τι ονομάζουμε καταρράκτη;

Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι το ανατομικό τμήμα του οφθαλμού που μαζί με τον κερατοειδή επιτρέπει τη διάθλαση του φωτός ώστε αυτό να καταλήξει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο εσωτερικό του ματιού και να μετατραπεί σε οπτικό ερέθισμα.

Ο κρυσταλλοειδής φακός γίνεται πιο θολερός με την πάροδο του χρόνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι διαθλαστικές του ιδιότητες. Η σταδιακή αυτή θόλωση του φακού είναι η πάθηση που ονομάζουμε καταρράκτη.

 

Πότε εμφανίζεται ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους με μέση ηλικία 65-70 έτη αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Αποτελεί μια από τις συχνότερες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την εξέλιξη του καταρράκτη είναι η ηλικία. Κάποιες συστηματικές παθήσεις όμως (για παράδειγμα ο Σακχαρώδης Διαβήτης) αλλά και η χρόνια θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν στεροειδή μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη του καταρράκτη.

 

Τι συμπτώματα έχει ο ασθενής με καταρράκτη;

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση που εξελίσσεται αργά και σταδιακά. Αρχικά παρατηρείται θόλωση της όρασης και ξεθώριασμα των χρωμάτων. Επίσης οι ασθενείς με καταρράκτη έχουν ενοχλήσεις τη νύχτα στα έντονα φώτα και αυτός είναι και ο λόγος που αισθάνονται δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση.

 

Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;

Ο καταρράκτης είναι οφθαλμική πάθηση που αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια μας έχει επιτρέψει την αντιμετώπιση του καταρράκτη με μια πιο απλή πλέον χειρουργική διαδικασία.

Η επέμβαση του καταρράκτη διαρκεί κατά μέσο όρο 15 λεπτά. Αρχικά γίνεται μια μικρή τομή εισόδου στο εσωτερικό του ματιού. Μέσω αυτής της τομής αφαιρείται ο θολωμένος φακός με τη μέθοδο της φακοθρυψίας και αντικαθίσταται από έναν διαυγή ενδοφακό. Η αποκατάσταση της όρασης μετά το χειρουργείο είναι ταχεία.

 

Πότε προχωράμε σε χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη;

Σε χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη προχωράμε μόνο και εφόσον ο καταρράκτης έχει αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά την όραση και όταν ο ασθενής αισθάνεται περιορισμένος στην καθημερινότητά του από την εξέλιξη αυτή.

Αν η όραση παραμένει ικανοποιητική δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει κάποιος σε χειρουργείο καταρράκτη.

Ιδιαίτερη σημασία στη λήψη της απόφασης για το αν θα προχωρήσει κάποιος σε χειρουργείο ή όχι έχει ο προεγχειρητικός έλεγχος και η σωστή ενημέρωση του ασθενούς προεγχειρητικά για το αναμενόμενο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα αλλά και για την επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Οφθαλμολογικο Ιατρειο

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Please fill the required field.
Please fill the required field.

Προτυπο Οφθαλμιατρικο Ιατρειο
Δυτικης Αθηνας
Κεντρο Παθησεων Κερατοειδους

Image

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Update cookies preferences