ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Τι ονομάζουμε κερατόκωνο;
Ο κερατοειδής είναι το ανατομικό τμήμα του ματιού που βρίσκεται μπροστά από την ίριδα. Είναι υπεύθυνος για περίπου τα 2/3 της διαθλαστικής ικανότητας του οφθαλμού, της ικανότητας δηλαδή του οφθαλμού να εστιάσει τις ακτίνες φωτός στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος με την σειρά του μεταφράζει το φως σε οπτικό ερέθισμα.
Ο κερατόκωνος είναι η πάθηση του κερατοειδούς που χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδούς και μεταβολής της μορφής του σε κωνοειδή με αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να μην μπορούν να εστιαστούν με ακρίβεια στο εσωτερικό του ματιού. Το γεγονός αυτό προκαλεί την ελάττωση της όρασης.
Ποιος προσβάλλεται από κερατόκωνο;
Ο κερατόκωνος είναι πάθηση που συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου μέχρι περίπου την ηλικία των 40 χρόνων. Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι ταχύτατη σε κάποιους ασθενείς ενώ σε άλλους βραδεία.
Γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Παρατηρείται γενικά μεγαλύτερη επίπτωση τις νόσου σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς είναι επιρρεπείς στο τρίψιμο των ματιών (για παράδειγμα σε ασθενείς με αλλεργική επιπεφυκίτιδα).
Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;
Στο παρελθόν δεν υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης του κερατόκωνου στα αρχικά στάδια της νόσου, πριν η όραση αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά. Οι ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου πολύ συχνά χρειαζόταν να κάνουν μεταμόσχευση κερατοειδούς για να βελτιώσουν την όρασή τους.
Από το 2003 και μετά χρησιμοποιείται μία καινούργια μέθοδος θεραπείας με στόχο την άρση της εξέλιξης του κερατόκωνου στα αρχικά στάδια. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς (CXL, Collagen Cross Linking).
Με τη θεραπεία αυτή ενισχύεται η δομή του κερατοειδούς και με αυτόν τον τρόπο σταματά η μεταβολή στο σχήμα του. Αν η θεραπεία αυτή γίνει έγκαιρα η όραση δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα οι ασθενείς με κερατόκωνο να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς στο μέλλον.
Πώς τίθεται η διάγνωση;
Πλέον για την έγκαιρη διάγνωση του κερατόκωνου στα αρχικά στάδια της νόσου απαιτείται η διενέργεια μιας ειδικής εξέτασης που ονομάζεται Τοπογραφία Κερατοειδούς. Όταν υπάρχει η υποψία της νόσου πρέπει να διενεργείται η εξέταση αυτή άμεσα, ειδικά σε νέους ασθενείς.
Ειδικά στη χώρα μας όπου η πάθηση του κερατόκωνου είναι συχνή, απαιτείται screening των εφήβων με τοπογραφία κερατοειδούς όταν υπάρχει έστω και μικρή κλινική υποψία για τη διάγνωση.
Τι κάνουμε για να βελτιωθεί η όραση των ασθενών με κερατόκωνο;
Ασθενείς με κερατόκωνο ηπίου βαθμού μπορεί να απλά να χρειάζονται γυαλιά οράσεως για την αποκατάσταση της όρασης.
Ασθενείς με περισσότερο επηρεασμένο κερατοειδή χρειάζονται ειδικούς κερατοκωνικούς φακούς επαφής οι οποίοι επιτρέπουν την αποκατάσταση μεγαλύτερων αλλά και πιο ανώμαλων διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπίας και αστιγματισμού).
Μόνο οι ασθενείς με κερατόκωνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όπου η αποκατάσταση με τους ειδικούς φακούς επαφής δεν είναι δυνατή, είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Επαναλαμβάνεται ότι το πιο σημαντικό στη σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με κερατόκωνο είναι να γίνει Collagen Cross Linking έγκαιρα. Αυτό κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία αποκατάστασης της όρασης με γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με κερατόκωνο επικοινωνήστε μαζί μας.